• Головна
  • Дива на кожному кроці: як в Україні подорожчав м’ясний кошик
14:24, 26 січня 2019 р.

Дива на кожному кроці: як в Україні подорожчав м’ясний кошик

Голова Національної Ради економічного розвитку та Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що м ’ясний кошик за 2018 рік подорожчав в Україні на 11%, або на 57 грн.

«Вартість цього кошика на кінець минулого року становила 575 грн, тоді як на кінець 2017 року він коштував 518 грн, - пише Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбуці. - До нашого м’ясного кошика ввійшло по кілограму курячого філе і тушки, свинини, сала, яловичини і вареної ковбаси першого ґатунку. Розрахунок вартості кошика зроблений на підставі даних статистики » .

Динаміка росту ціни продуктів цього кошику:

1. Філе куряче, за кілограм

У грудні 2017р – 89 грн

У грудні 2018р – 105 грн

Зростання за рік 18%, або на 16 грн.

2. Яловичина

У 2017р – 114 грн

У 2018р – 128 грн

Зростання вартості на 12%, або на 14 грн.

3. Варена ковбаса

2017р – 83 грн

2018р – 93 грн

Купуємо на 12% дорожче, або на 10 грн.

4. Сало

У 2017р – 69 грн

У 2018р – 76 грн

Ціна зросла на 10%, або на 7 грн.

5. Куряча тушка

2017р – 54 грн

2018р – 58 грн

Продається дорожче на 7%, або на 4 грн.

6. Свинина

У грудні 2017р – 109 грн

У грудні 2018р – 115 грн

Індекс зростання – 6%, або +6 грн.

« Данні альтернативного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 січня 2019 року показують, що за останні десять місяців поточного року м’ясний набір подорожчав на 14% , - продовжує Дорошенко  - Усі продукти продемонстрували зростання: філе курятини й ковбаси на 21%, яловичина +14%, свинина +11, сало і куряча тушка +6. Чи можна назвати ринковим зростання вартості філе на 16 грн за кілограм протягом року? Такої маленької різниці між свининою та куркою в країнах ЄС знайти не вдасться. Але, коли Антимонопольний комітет де-факто в країні відсутній, то дива відбуваються на кожному кроці » .

Якщо відкинути з розрахунків вартість курячого філе, то зростання м’ясного кошику відбулось на 9,5%, що менш ніж на відсоток перевищує інфляцію в Україні, продовжує фахівець. Яловичина, свинина, сало, куряча тушка та ковбаса – результат роботи селянина, фермера та середнього бізнесу. А курка – приклад того, як заробляє гроші великий бізнес.

«Потрібно згадати, що Розпорядженням Кабміну від 31.10.2018 р на 500 млн грн збільшено відшкодування будівництва тваринницьких комплексів, а якщо бути точним, то птахофабрик. Тобто курячий бізнес знімає вершки як із споживачв, так із держави, - говорить Дорошенко. - І це вже не підтримка вітчизняного виробника - це вирощування монополіста».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#подорожчав #м’ясний #кошик
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...