Новини компаній
16:15, 22 листопада 2021 р.

Що таке матча

Новини компаній

Матча – це високоякісний зелений чай, подрібнений у вигляді порошку. Його не заварюють, як звичайний чай, а збивають з гарячою водою, щоб утворити пінний напій. Походження та вживання пов’язане з японською чайною церемонією, цей порошок популярний у всьому світі. Його використовують не тільки для заварювання чаю, а й для приготування десертів та морозива.

Особливості та види чаю

Що таке матча, фото-1

Чай матча, як і всі справжні чаї, виготовляється з листя рослини Camellia sinensis. Але культивування та обробка чайного листя значно відрізняється.

  • Вирощування в тіні. Всі кущі для матча вирощуються в тіні, а світло фільтрується. Затінення сприяє виробленню хлорофілу в рослині, надаючи листю насичений зелений колір. Брак сонця знижує процеси фотосинтезу. Це, своєю чергою, призводить до зміни природних рівнів кофеїну, флавоноїдів, цукру, антиоксидантів й інших речовин.
  • Сезонність. Лише нові бруньки, що з’являються навесні, та три перших листки, зривають для виробництва матча. Вікно для збору врожаю обмежене, тому ціна на цей сорт дуже висока.
  • Спосіб приготування. Чайне листя, призначене для матча, спочатку обробляють парою. Це зупиняє процес окислення та ще більше підкреслює насичений зелений колір, що утворився внаслідок вирощування в тіні. Процес оброблення парою також надає унікальних смакових властивостей.
  • Особливості обробки. Замість того, щоб бути висушеним та сформованим, як традиційне листя зеленого чаю, матча очищають від стебел і жилок, а потім ретельно подрібнюють за допомогою каменю. Таким чином одержують дрібний порошок.
  • Споживання та екстракція. Традиційний зелений чай заливають окропом, щоб витягнути з нього смакові та хімічні властивості. Порошок матча збивають у гарячу воду, щоб отримати пінний напій, а потім розмелений чайний лист споживають з кожним ковтком.

Матча вирощується в багатьох регіонах по всій Японії. Кожне господарство виробляє свої особливі сорти, що відрізняються від інших смаком та кольором кінцевого продукту. У продажу є два основних види: церемоніальний та кулінарний. Церемоніальний сорт призначений для приготування напоїв без добавок, оскільки має виразний смак. Матча кулінарного сорту трохи дешевше. Її можна змішувати з молоком або додавати у кулінарні вироби. Цей чай найкраще вживати якомога швидше після виробництва. Купуйте його у перевіреній компанії, що зможе гарантувати якість продукту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...